Lær deg å falle riktig når du kjører snowboard Det beste midlet mot å brekke håndleddene eller få andre skader er å falle riktig.
Som nybegynner på et eller annet nivå, vil du garantert falle ofte! Snøbrettkjørere lander ofte på knærne, med vrir dem sjelden. De styggeste fallene oppstår når en kommer over på feil stålkant. Lærer en hvordan en skal falle, vil en unngå de verste skadene.

Image
Fall forover
Når du faller forover, bruk aldri hendene for å dempe fallet. Prøv å lande på underarmene. Håndledd brekker eller forstues ganske lett.

På knærne
Lander du på knærne gjentatte ganger, kan det bli smertefullt. Bruk gjerne skateboardpads (knebeskyttere) for å beskytte knærne. Disse kan du ha på deg under de store, vide buksene. Mange snowboardbukser har ekstra ”paddings” på de mest utsatte kroppsdelene.

Fall bakover
Når du faller bakover, er det ikke mye annet å gjøre enn å lande på rompa. Prøv likevel å falle avslappet. Er du stiv i det du faller – det er den vanligste reaksjonen – slår du deg mer. Et tips er å legge inn et mykt materiale for å beskytte rompa.

I brattere løyper
Når du faller i en brattere løype, må du prøve å vinne tilbake kontrollen før du begynner å skli ukontrollert nedover bakken. Hvis du er i en kinkig situasjon med hodet eller beina først på vei nedover, forsøk så fort som mulig å grave stålkanten ned i snøen for å redusere farten og deretter stoppe. Er det en isete løype kan du få problemer.

4 tips
Lege Jørn Torjussen i Norges Snowboard Forbund påpeker at skader ved snowboardkjøring er økende. Årsaken er sannsynligvis at det er en ny sport, hvor en stor andel av utøverne er nybegynnere. Stor fart på isete underlag har stor sjanse for å ende med skade eller ubehag som gjør at du aldri prøver snowboard igjen.
Han har fire tips til nybegynnere for å unngå skader:

1. Utstyr:
Bruk utstyr som holder minstekrav til kvalitet og få utstyret tilpasset riktig.

2. Kjøreforhold:
Finn en bakke som ikke er for bratt, helst en ”barnebakke” første gang. Ta det helt med ro hvis det er isete forhold, eventuelt vent en dag eller to, til det blir mykere forhold.

3.Opplæring:
Kjør sammen med en instruktør eller en du kjenner som kan gi enkle tips om teknikk, slik at du unngår de klassiske feilene som alle nybegynnere gjør.

4.Innstilling:
Selv om du er vant med å ferdes på snø, må du innse at du er nybegynner på laveste ”danske nivå”. Vær ydmyk og ta ett skritt av gangen, uten å forsøke de mest avanserte triksene første dagen.

Følg tipsene om utstyr, kjøreforhold og opplæring, så behersker du snowboard-kjøring raskere enn du hadde trodd.